Trädgårdsarbete för en bättre hälsa

Att jobba ute i din trädgård kommer ge dig fler fördelar än en fin, inbjudande och välskött trädgård. Det är bevisat att plantera och vårda din trädgård minskar stress samtidigt som du under aktiviteten kommer stärka kroppen på ett mycket skonsamt sätt.  Samtidigt som aktiviteten är väldigt rogivande kommer den ge dig en bättre fysik och göra dig gladare enligt forskning. Rapporten som fullföljdes i Holland visar också att trädgårdsarbete kommer minska stress minst lika mycket som en bra och avkopplande bok kommer att göra men med fler fördelar eftersom du också involverar motion. Trädgårdsskötsel är också en väldigt bra terapiform för till exempel depression eller för att helt enkelt vårda din psykiska hälsa.

Trädgårdsarbete för en bättre hälsa

Andra fördelar med trädgårdsarbete och vart ska man börja

Då du kommer vistas mer utomhus kommer också kroppens immunförsvar att förstärkas samt stärka kroppen transport av röda blodkroppar vilket ger ett bättre syreupptag. Detta leder i sin tur till ett friskare hjärta och även mindre värk.  Forskning visar dessutom att om man vistas mycket utomhus i naturen eller i sin trädgård kommer man få ett bättre långtidsminne. Det kommer också förhindra depression, ångest och olika former av sömnproblem.  Idag är det många företag och arbetsgivare som erbjuder sin personal en liten längre rast för att kunna gå ut på en kortare promenad. För det är även bevisat att personer som befinner sig utomhus varje dag kommer prestera bättre och vidhålla en högre nivå av energi under hela dagen. Medans personer som inte gör det lättare kommer uppleva att energin försvinner eller att de blir irriterade fortare. Det är dessutom många olika landsting i Sverige som erbjuder trädgårdsterapi som en form av rehabilitering. Främst till personer som är stressade eller som känner sig lite nere.  Om man funderar på att utveckla och förnya sin trädgård kommer din kropp och sinne helt klart tacka dig. Du kommer att få chansen till att vara kreativ vid starten för att hitta lämpliga plantor och växter som blommor under olika tider på året. Du kommer dessutom få röra på dig en hel del och det i sin tur kommer att ge dig en mängd hälsofördelar som ett piggare sinne och gladare tankar.  Att jobba i trädgården kan också vara väldigt socialt och trevligt. Umgås med din partner samtidigt som du påtar i rabatten och bryt av med en god kopp kaffe. Att arbeta i trädgården ska vara rofyllt och fri från stress.  En annan fördel med trädgårdsarbete är helt klart de frukter, bär och grönsaker som du kan få ut av det. Det finns inget bättre än att använda dina egna grödor i matlagning och bakning och du kommer uppleva att du verkligen har åstadkommit någonting samtidigt som det är ett bra alternativ för miljön. Om du odlar mycket själv kommer du spendera mindre pengar på mat och du kommer garanterat äta grödor som är närodlade och utan onödiga tillsatser.

Andra fördelar med trädgårdsarbete och vart ska man börja

En trädgård kommer att hålla dig aktiv, minska stressen och i slutändan kan du också njuta av hembakad äppelpaj eller svartvinbärssaft gjord på grödor ifrån just din trädgård. Finns det någonting bättre än det?