Ta hand om din trädgård

Publicerat Av Ulla
Ta hand om din trädgård

Det är jättetrevligt och mysigt med en egen trädgård, men det kräver också en hel del jobb för att behålla trädgården i fint skick. Det är därför viktigt att ta hand om sin trädgård om man vill ha en fin trädgård länge. Om man odlar grönsaker och frukter så är det bra att kolla upp vad som gäller för respektive frukt och grönsak, men de flesta vet att de behöver vattnas och vårdas för att de ska växa, samt hålla sig vid liv. Har man buskar och gräs så bör man klippa ner buskarna med jämna mellanrum, liksom gräset som måste klippas då och då.

För att skydda din trädgård mot exempelvis insekter och andra djur kan man använda sig av insektsmedel som skyddar växter, frukterna och grönsakerna från att bli invaderade. För att skydda trädgården mot sniglar och andra skadedjur finns även medel för detta. Det kan man hitta på de flesta varuhus där de säljer blommor och jord.

Trädgården mår bra av vatten och ny jord ibland

När man ska ta hand om sin trädgård är det bra att vattna den ofta och byta jord ibland. Växter trivs bra av att få omvårdnad och därför är det bra att byta ut jorden med färsk jord. Innan man fyller rabatterna med ny jord är det dock viktigt att rensa bort ogräset först. Ogräs eller ohyra sprider sig som en löpeld och förstör andra växter. Det är därför viktigt att man rensar bort ogräset innan man fyller rabatterna med ny jord. Annars kommer ogräset att föröka sig och det kommer bli jobbigare att få bort det.

Trädgården mår bra av vatten och ny jord ibland

Dessutom kan andra växter dö och hela trädgården kan komma att fyllas med massvis med ogräs. Det finns många typer av ogräs och vissa förökar sig väldigt snabbt. Det är svårt att bli av med och det är därför bra att man håller efter trädgården och rensar med jämna mellanrum. Förutom ogräsrensning bör man hålla koll så att inget annat kan skada växterna och se till att de får allt de behöver för att de ska gro.

Plantera mera

När man underhåller sin trädgård är det även bra att plantera nya växter ibland. Det ger trädgården ett nytt liv och man får dessutom nya och fräscha växter i sin trädgård. Om man vill odla grönsaker så kan det vara värt att införskaffa sig ett växthus. Vissa grönsaker klarar inte av vårt klimat då kvällar och nätter kan bli för kalla och det finns vissa grönsaker som inte överlever kylan. Men med ett växthus kan man alltså slippa det problemet.

Ett växthus behåller värmen så att grönsakerna får den värme och fukt de behöver för att växa och föröka sig. Grönsaker, liksom alla växter behöver också vatten och när de befinner sig i ett växthus får de inte lika mycket vatten som övriga växter i trädgården får, eftersom de är dolda från regn. Det är därför väldigt viktigt att se till att de också får den vattenmängd som de behöver. Man kan känna på jorden om den känns torr och därefter vattna vid behov. Men det är lika viktigt att inte vattna för mycket eftersom man istället kan dränka grönsakerna.