Spar pengar på – köp direkt från gårdar

Ett bra sätt att spara in pengar på sin odling är att köpa till exempel gödsel direkt från gårdarna. Det är inte bara pengar man sparar in på utan även miljön. Har man tur kan man dessutom få gödsel gratis då många stallägare betalar mycket pengar för att bli av med sin gödsel. Främst i storstadsområdena har det kommit att bli lite av ett problem att bli av med gödsel för hästägare, men det här är något som är alldeles suveränt att utnyttja för personer som kan hämta gödsel på plats ute på gårdarna. Kvaliteten på gödsel som man köper direkt från gården är ofta väldigt näringsrik och den är dessutom helt naturligt. Odlar man mycket grönsaker kan det vara skönt att veta att man inte utsätter sig själv för kemiska ämnen i onödan.

Vad ska man tänka på när man köper gödsel direkt från en gård?

Det finns en del saker att tänka på när man köper gödsel direkt från en gård. För det första bör man försöka välja att köpa gödsel där hästarna har stått på halm eller torv. Många väljer idag att använda spån som strö till hästarna, men för den som ska använda det till odling är det sämre. Spån brinner sämre och blir kvar längre i jorden innan den kan förmultna. Spånpellets är betydligt bättre än kutterspån, men man bör vara noga med att se till att man till största del får spån som har blandats med urin eller bara själva hästbajset. Spån som är helt rent bör man försöka få med så lite som möjligt.

Gödsel med halm

Halm är det strömedel som kommer upp högst i temperatur när det brinner och därför brinner det absolut snabbast. Det gör att det är färdigbrunnet och redo för odling snabbast. Det är också det absolut bästa att använda som gödsel om man vill uppnå bäst resultat med sin odling. Jämfört med torv har det en nackdel och det är att det ofta blir lite halmstrån kvar under odlingstiden, men även dessa förmultnar senare. Fördelen med halm är att man ofta ser hur långt i brinn-processen gödsel med halm har kommit. För den avancerade odlaren kan man därför lättare optimera gödsel för olika grödor. Åker man till en gård där djuren står på halm brukar man dessutom ofta kunna köpa ren halm att använda för att lägga under bär och grönsaker för att undvika att de ligger direkt mot jorden.

Gödsel med torv

Gödsel med torv är det näst bästa att använda. Det är ofta mer lättanvänt att lägga ut då det mesta redan brunt och jordliknande form. Arbetet med att gödsla kommer därigenom att gå väldigt smidigt och enkelt och det kommer att ta mindre tid. En nackdel som torv har är att det lätt kan bli för starkt gödsling för en del grödor och man kan komma att behöva blanda ut sin gödsel med planteringsjord. För den som vill ha smidig och enkel odling är det oftast lättast att använda sig av torv.

Gödsel med torv