Skapa din egna miniträdgård hemma

Inte behöver man bo ute på landet för att kunna skapa sig en mysig liten trädgård. För alla som inte vill ha en halv fotbollsplan fylld med växter, utan nöjer sig med in liten miniträdgård finns det stora möjligheter. Faktum är att det är en färsk trend som spridit sig från USA till Sverige och växer hela tiden. Seså, nog är det dags för dig att skapa din första miniträdgård.

Skapa din egna miniträdgård hemma

För alla som inte riktigt vet vad en miniträdgård är för något ska jag redogöra det, här och nu. Det är inte konstigare än en trädgård i miniatyr. Och när jag säger miniatyr menar jag verkligen miniatyr. Näst intill som ett litet dockhus. Skälet till att detta trädgårdsformat har kommit att bli så ofantligt populärt beror nog på att man kan utforma hela trädgården efter sitt eget tycker och smak utan i princip några begränsningar och att man kan bestämma på vilken nivå trädgårdskunskaperna ska ligga på. Det går således att ha allt från en liten mossbeklädd ruta med en blomma på, till ett blomsterparadis med tiotal arter och komplexa matchningar. Oavsett vilken svårighetsgrad man väljer att lägga sig på är en miniträdgård en härlig möjlighet till att få ge uttryck för sin estetiska ådra, sitt konstnärliga skapande och samtidigt få jobba med organiskt och levande material.Precis som vanliga trädgårdar väljer du som trädgårdsmästare själv hur det ska se ut – därav variationen bland alla miniträdgårdar som idag finns. Vissa har grusbeklädda små gångar och faktiskt små trädgårdsmöbler och fontäner. Gulligt! Andra kör stenhårt på 100 procent organiskt. Oavsett hur man väljer att utforma sin lilla trädgård kommer man att hela tiden lära sig saker om hur det fungerar. Man kan faktiskt lära sig saker som sedan går att applicera på sin stora trädgård om man vill det.

 

Hur gör man en miniträdgård?

Hur gör man då? Materialet som behövs är inte så märkvärdigt. En kruka eller ett större och gärna djupare fat fylls med jord. Ta den jord som passar det du tänker odla. Ska du ha suckulenter, ta kaktusjord. Ska du ha örter, ta kryddjord. Sedan ska du sätta underlaget. Mossa eller gräs är vanligast. Men sten, grus, glasströ, snäckor eller bark går också att använda. Varför inte kombinera flera olika underlag? Allt är möjligt.  Därefter börjar det riktigt roliga – att formge det hela. Sätta plantor och inreda med små möbler, staket och annat smått och gott. Pinnar och stenar kan bli till helt nya saker i din miniträdgård. Dessutom har du möjligheten att skaffa saker i din lilla trädgård som du in en normalstor trädgård varken skulle orkat med att sköta, haft tillräckliga kunskaper om för att sköta eller kanske inte heller haft plats för att sätta. Ärligt talat är det bara fantasin som sätter gränser.

Hur gör man en miniträdgård?

Motsatt till ett dockhus är en miniträdgård en konstant utvecklande och levande syssla. Trädgården kräver lite extra mycket kärlek för att fortsätta att blomma, leva, grönska och må bra. Dessutom kan man välja om man vill ha sin miniträdgård inomhus eller utomhus – eller både ock. Placera den var du helst behagar för tillfället. Ett perfekt sätt att låta sommarkänslorna följa med inomhus och drömma tillbaka till soliga dagar i naturen.