Odla örter

Publicerat Av Ulla
Odla örter

Färska örter är ett nöje för ögonen liksom munnen. Så varför inte odla själv? Naturligtvis finns det olika örter med olika behov vad gäller sol, jord och vatten. Men många populära kulinariska örter var ursprungligen ogräs. De kan hittas i sandig eller stenig jord där inget annat skulle växa. Även efter århundraden med odling, trivs dessa örter under förhållanden med värme och lite nederbörd.  Oregano, timjan och rosmarin är bra exempel på sådana. Men det finns också örter, såsom libbsticka och citronmeliss, som gillar fuktig jord. De flesta örter föredrar en väldränerad jord, oavsett om de odlas i en kruka eller i marken. När man odlar, är det viktigt att återskapa det naturliga förutsättningar för den att blomstra.

En inomhus örtträdgård är ett bra sätt att ha örter i närheten när det behövs. Men mindre krukor som man på en fönsterbräda kan bli för torra mycket snabbt så det är viktigt att kontrollera dem regelbundet. Detta är inte så många problem med de större krukorna men under en torr sommar kan till och med stor krukor behöva extra vattning. Sverige får mycket sol även under regniga somrar. Men de korta vinterdagarna ger inte tillräckligt med ljus för solälskande växter. Växtbelysning är en bra idé, särskilt från november till januari. Rätt planteringsjord är också viktig. Vid blandning av planteringsjord för en örtagård, är det bäst att lägga till lite grovsand och strimlad kompost till blandningen. Tillsammans med torv, är torkad tallbark ett bra tillägg till planteringsjord.

Förutom kulinariska örter finns det aromatiska sådana som lavendel, rosmarin, citronmeliss och mynta. Monarda är en nordamerikansk ört som liknar mynta. De kan användas i doftande kransar och potpurri samtidigt som i matlagning. Så gott som varje frökatalog har dussintals olika örter.  Och mer man skördar och beskär de flesta örter, desto bättre kommer de att växa. Denna tillväxt är också mestadels mjuka skott och blad. 

Bra örter för en nybörjare

Bra örter för en nybörjare

Gräslök, basilika och persilja är lättodlat örter. Gräslök, till skillnad från många örter, som en ganska fuktig jord. Det finns många varianter av basilika och de flesta kan enkelt odlas i en kruka inomhus. Det finns till och med en kryddig version som kallas thailändsk basilika såväl som vanliga typer med citronsmak. Medan persilja är svår att odla från frön, kan man köpa en bricka med unga växter och sedan dela upp dem. Persilja växer snabbt så en enda bricka kan leverera persilja hela sommaren om den planteras utanför.

Mynta växer mycket bra, ibland för bra. Med de rätta förhållandena kan det spridas bortom kontroll. Av denna anledning odlar många det i stora krukor istället för direkt i marken. Vad skulle midsommar vara utan dill för potatisen? Och frön kan skördas senare på sommaren och användas för att smaksätta inlagda grönsaker. Vanligtvis säljs dill liksom persilja i brickor på plantskolor under våren.

Det är ganska billig att odla örter. Visst kan man hitta exotiska fröer och tillbehör men allt som egentligen behövs är lerkrukor, fröer eller sticklingar, och jord. Även om man odlar utomhus kan det vara bra att plantera i förväg på fönsterbrädan. Fleråriga örter kan planteras utomhus för mångårig nöje.