Odla färska grönsaker i din trädgård

Att odla sina egna grönsaker i trädgården kommer ge dig en hel del fördelar som är svåra att slå. Inte bara kommer du ha färska grönsaker att använda i din matlagning. Du kommer dessutom under odlandet träna på din fysik, kreativitet och psykiska hälsa. För det är bevisat att personer som arbetar ute i en trädgård varje vecka är mindre stressade och har ett bättre tålamod i jämförelse med personer som inte vistas utomhus i naturen.

Odla färska grönsaker i din trädgård

Det är en speciell känsla att odla sina egna grönsaker. Att gå runt i trädgården och plocka röda, krispiga tomater till pastasåsen eller att lägga in sina egna rödbetor, redo att ätas tillsammans med pytt i pannan. När du går runt i trädgården kommer du njuta av hemmagrödor som inte bara smakar bättre utan som också kommer ge dig känslan av att ha åstadkommit något. Du kommer kunna följa när grödorna växer och blir större och större. Det är svårt att hitta en annan känsla som beskriver detta.  Andra fördelar med att odla dina egna grönsaker är av hälsomässiga själ. De grödor som du äter kommer vara fria från onödiga bekämpningsmedel och konserveringsmedel vilket kommer ge dig en bättre hälsa. Miljön kommer också att tacka dig. Det kommer inte gå att köpa någonting som är mer närodlat än detta.

Vad ska man börja med att odla?

Fundera framförallt på att välja grödor som är utefter din förmåga. En del grönsaker kräver lite mer vård och skötsel än andra och det krävs då att du har ett större intresse och mera tid att lägga på dem. Andra grönsaker krävs inte lika mycket skötsel mer än att du ska plantera dem utomhus under rätt tid på året. Investera i fröer som ger skörd under olika delar på året.  Det finns en mängd olika grönsaker som är lätta att plantera och som dessutom inte kräver allt för mycket skötsel. Några exempel på dessa grönsaker är den klassiska potatisen. Broccoli är enkelt att plantera men kräver lite mera plats än andra grödor. Olika former av bönor som till exempel bondbönor är väldigt lätta att plantera. Dock får de inte sås för tidigt då de inte gillar kall jord. Andra grönsaker som är väldigt lätta att plantera är också rabarber, sallad, rädisor, majs, kål och lök.  Beroende på hur mycket utrymme du har i din trädgård, varva sallad med olika jordgrönsaker för en bättre planerad trädgård. Och se till att också plantera örter och grönsaker som du kan flytta in när de kallare årstiderna börjar närma sig. Många olika örter, tomater, potatis och även morötter kan med fördel planteras inomhus i krukor.

Vad ska man börja med att odla?

Att ha en trädgård med närodlade grönsaker är svårt att slå. Det kommer dessutom spara dig en hel del pengar om du ser till att spara fröer och anpassa planteringen efter årstiden. Har du en väldigt stor odling finns det också en hel del grönsaksmarknader som du kan sälja dina grödor till för en extra liten slant i kassan. Ta till vara på det du kan från naturen och ha roligt samtidigt.