Odla ekologiskt i din trädgård

Bor du i hus och har en trädgård så öppnar chansen till att odla dina egna grönsaker, frukter och rotfrukter upp sig rejält. Såklart går det även att odla om man bor i en lägenhet och har en balkong, du behöver bara lite fler hjälpmedel eftersom du inte har något land och påta ner dina frön i. Det finns många fördelar med att odla och producera mycket av sin mat själv istället för att köpa allt i affären varje gång. Dessutom så finns det bara gott att säga om den ekologiska odlingen som man bör sträva efter när man kommer i tankarna att börja odla i sin trädgård. Ekologisk odling är snällare mot naturen och vi alla borde stäva efter att vara snällare mot naturen. Ibland känns det dock som att ekologisk odling är svårare att sköta men stämmer verkligen det? Svaret på den frågan är Nej, det är faktiskt inte svårare. Folk har hållit på med odling i en herrans massa år vid det här laget och förr i tiden använde ingen kemikalier (som bl.a. konstgödsel) i sin odling. Genom att göra ogräsrensning då och då så kommer du inte behöva använda dig av kemikalier och då blir den ekologiska odlingen heller inte svår alls att sköta. Är den ekologiska odlingen inte svårare att sköta så finns det väl egentligen ingen anledning till att inte odla ekologiskt? Nej, det låter dumt att inte göra det.

Odla ekologiskt i din trädgård

När du odlar är det bra att tänka på att ha mellanrum. Har du mellanrum mellan dina grödor kommer de sedan att bli större vilket såklart är något att sträva efter i odlings tider. Dessutom kommer det du odlar bli fräschare vilket resulterar i att det blir godare att äta sedan när de har växt klart. Det positiva med ekologisk odling kommer alltid att vara känslan att ‘den här råvaran är något som jag har skapt’. Du har ansträngt dig för att odla din egna råvara, din egna mat – maten som kan bli till en hel middag. Du har odlat ekologiskt och eftersom du valt att odla ekologiskt så betyder du att du bryr dig lite extra om miljön. Att bry sig extra om miljön är otroligt viktigt i dagens samhälle så tänk viket bra jobb du har gjort, du är grym! Odlar du inne i ditt hem, på balkongen eller exempelvis i ett växthus är det viktigt att inte glömma bort vattningen, den är nämligen otroligt viktig för att det du odlar ska gro och bli större. Samma sak gäller egentligen när du odlar i trädgården om det inte regnar mycket för då måste du hjälpa till eftersom det inte riktigt går att styra vädret.

Om du har chansen till att odla, ta den

Förstå känslan att bjuda in på middag. En middag med dina egenodlade råvaror. Du har kanske gjort en potatisgratäng med din egna potatis och även skärt upp en stor sallad. Kanske bestämmer du dig även att till efterrätt göra en rabarberpaj av de där rabarberna som finns ute i trädgården och varför inte också slänga i lite jordgubbar. Att odla dina egna ekologiska råvaror kommer göra att maten helt enkelt känns godare och lyxigare. Har du chansen att odla ekologiskt i din trädgård, ta den!


Om du har chansen till att odla, ta den