Läger i bostadsområdet

När vi i styrelsen satt oss ned för att planera själva lägret så var mitt första bidrag till den att berätta om hur lägret inte skulle vara. Det gjorde jag genom att dela med mig av ett skräckläger jag var på som 12-åring.Lägret var genom nykterhetsorganisationen IOGT-NTO (inget ont om dem dock) eftersom jag var medlem i UNF. Det lät som en jätterolig grej med slalomläger i Hammarstrand där det både skulle få prova på rodel, slalom, längdskidor och det skulle hållas ett disco för hela lägret. Vi var flera hundra barn. Som bonus skulle filmregissören Staffan Hildebrand och skådespelaren/före detta slagskämpen Paolo Roberto komma och visa den nya filmen Stockholmsnatt och berätta om den.

Tuppade av i skogen

längdskidåkning

De roliga sakerna skulle hända i slutet av lägret. Under tisdagen var det dags för det jag gruvade mig för mest, längdskidåkningen. Jag tävlade i slalom under den tiden men hade aldrig lärt mig gilla längdskidor. De känns så ostadiga jämfört med slalomskidor och trots att jag hade helt perfekt balans i slalombacken så fick jag helt enkelt inte till det i längdskidspåret. Alla var dock tvungna att göra allting så det gick inte att backa ur. Jag hade haft en väldig smärta i en tumme efter ett fall från bussen och det värkte bara mer och mer. När jag berättade det för lägerledaren, en äldre man, så tog han mig inte på allvar utan sa att jag bara försökte klara mig undan åkningen. Eftersom jag blev ledsen att han såg mig som en smitare så ville jag inte klaga mer utan jag skulle minsann utföra aktiviteten som visade sig var en hel mil i skidspåret.Det var oerhört svårt för mig att hålla staven i högerhanden eftersom det gjorde så ont. Jag försökte på olika sätt, även genom att bara använda en hand, men det var oerhört svårt. Ju längre jag åkte desto mer pulserade det i handen. Men jag hade gubbens ord piskande i örat att jag bara ville komma undan, det var inte kul att höra för ett barn som alltid ville göra rätt.När jag hade tagit mig till sjukilometersstolpen så svimmade jag, smärtan och pressen hade blivit för mycket. Jag kommer ihåg hur det blev ett väldigt ståhej när någon hittade mig där och de kom med en skoter för att hämta mig. Direkt till sjukstugan togs jag där det konstaterades att tummen var bruten. I sju kilometer hade jag alltså plågats runt ett skidspår med enorma smärtor. En som hade dåligt samvete sen var den ledaren. Han kom och serverade mig coca cola och gav mig andra fördelar resten av lägret.

Roligt och inspirerande

Roligt och inspirerande

Ett sånt läger skulle vi inte ha för våra barn i bostadsrättsföreningen!Ämnet på lägret var helt igenom odling och glädje. Inom vårt bostadsrättsområde så finns det många gröna ytor och öppna platser såväl som buskar, träd och rinnande vatten. Nu hade vi fått rätt mycket pengar från en fond som vi kunde använda dels till lägret och dels för att förbättra vårt närområde. Eftersom vi har en stor lokal i ett av husen så gjorde vi det till ett läger där man övernattar, ja de som ville förstås, inga tvång.Vi hade sagt att under dagarna skulle ingen använda mobilerna att spela på, enda som var tillåtet var att fotografera eller ringa/skicka sms om det var något viktigt. Men första kvällen så kom frågan om de fick spela på sina mobiler. Då kom en av ledarna på en idé, de skulle få spela men enbart om spelet hade någon slags anknytning till växter och natur.Det var en jättesmart idé! Barnen fick tänka till lite. En av pojkarna kom på att i Super Mario så finns det ju köttätande blommor så då fick han spela det. Någon annan kom på att i Farming simulator odlar man ju allt möjligt så givetvis fick hon grönt ljus för den. Barnen var så uppfinningsrika så när det kom till oss vuxna valde vi att gå på samma linje. Jag var lite smart och valde pokerstarsonline där det finns en massa spel och spelmaskiner att välja på och jag visste att jag skulle lyckas hitta något som kunde kopplas till trädgård.Trädgårdslägret blev oerhört lyckat. Första dagen började vi med att kolla runt på internet och i böcker hur man skulle kunna fixa mysigare miljö. När vi bestämt vad vi skulle göra så åkte vi och handlade det vi skulle behöva. Samtidigt valde några i gänget att gå runt till lite olika företag för att fråga om sponsring till aktivitetspark, endera i pengar eller i material.Allt gick så bra och barnen var fantastiskt duktiga. De hade bra idéer och jobbade bra. Även om allting inte blev klart under själva lägret så har vi nu, några månader efter, en härlig park med stor och välutrustad grillplats (sponsrad av ett företag), en fräsch lekpark och en fontän gjord för barnen att svalka sig på sommaren.Nästa år kör vi repris på lägret!