En hälsosam trädgård

För många människor så finns det inget bättre och mer rofyllt än att ta hand om sin trädgård och spendera mycket tid där. Om man inte är en person som har speciellt gröna fingrar är det aldrig försent att börja lära sig. Dels kommer du inte bara få en välskött och vårdad trädgård. Du kommer också spendera mer tid utomhus. Att sköta om trädgården är också ett skonsamt och enkelt sätt att utöva din dagliga motion samtidigt som kroppen absorberar Vitamin D och bygger upp grundkonditionen.

En hälsosam trädgård

Men om man inte är en sådan erfaren trädgårdsskötare finns det en hel del enklare saker man kan börja med för att helt enkelt börja lära sig om hur man tar hand om sin trädgård på bästa sätt och får den mer hälsosam. Du behöver heller inte investera i speciellt mycket verktyg eller utrustning. För att sköta om trädgården räcker det med att följa en del punkter vilket vi kommer lista i denna artikel.

Vad ska man börja med?

Börja med att sätta upp enkla mål för din trädgård utan att göra det krångligt eller för krävande. Framförallt i början kan för stora mål göra mer skada än nytta då du enklare tappar motivationen för att sköta om trädgården. Skapa mål utefter din erfarenhet som ska utmana dig själv samtidigt som det inte ska vara allt för krävande i början.   Hitta en struktur som gör det enklare att vårda din trädgård. Ett exempel är att du bestämmer en dag i veckan som du klipper gräsmattan och en dag som du rensar i rabatterna. Om du inte är så van vid trädgårdsarbete rekommenderar vi att ni inriktar er på större och sammanhängande rabatter som kräver lite mindre tid än flera smårabatter.  Om du planerar att plantera nya rabatter eller träd tänk på att välja plantor som blommar under olika tider på året. Undvika att välja plantor som alla kommer stå i blom samtidigt men sedan se lite tråkiga ut resten av året. För att skapa en välskött och hälsosam trädgård kommer det se mera inbjudande ut om det blommor mestadels av året.

Vad ska man börja med?

Om du letar efter buskar som är lättskötta rekommenderar vi Ölandstok då den blommar hela sommaren och finns i flera olika färger. Den kräver inte så mycket vård men kommer ge din trädgård liv och göra att den ser vårdad ut. Andra exempel på lättskötta buskar är Svartaronia och Prakthäggsmispel. Om du istället vill inrikta dig på att plantera buskar eller plantor som ger frukt, bär eller grönsaker finns det framförallt några exempel på plantor som inte kräver så mycket vård. Olika former av äppelträd ger en hemtrevlig känsla till din trädgård och frukten kan användas till många olika former av matlagning eller bakning. Detsamma gäller olika former av vinbärsbuskar och hallonbuskar.  I grund och botten, fokusera på att forma en trädgård som är uppbyggd utefter din förmåga och hur mycket tid du kommer ha att lägga på den. För att vidhålla en hälsosam trädgård är det viktigt att du känner dig motiverad och att det inte är för många steg i din skötsel av trädgården.