Börja odla redan i februari

Brinner man för odling och vill börja säsongen tidigt är det faktiskt möjligt att tjuvstarta redan i februari. Det som krävs är att man gör en varmbänk. Den kommer inte av sig själv utan det krävs både lite arbete vad gäller att göra i ordning en låda för bädden och det krävs lite pyssel att ordna så att man får till bädden helt rätt.

Odla med varmbänk

När man ska anlägga en varmbänk krävs det att man har färsk gödsel från häst. Ströet som ska ha använts måste vara halm och sedan ska blandningen av halm, urin och vatten skapa det som gör att det blir varmt. Det kallas att gödslet brinner och värmen som bildas kan som mest komma upp i 72 grader.  Klimatet i Sverige gör att det är lämpligast att börja anlägga en varmbänk tidigast runt vecka sex. Även om det är snö ute och det fortfarande är kallt går det att börja odla i en varmbänk. Det gäller bara att göra den tillräckligt bra. Storleken är viktig och att se till att den är minst ca en och en halv gånger två meter är ett bra mått att utgå från. Kan man dessutom gräva ned den en bit kan man undgå tjälen och på så vis få den extra varm.

Var noga med kvaliteten

Det gäller sedan att få tag på gödsel som är av bra kvalitet. Viktigt att tänka på här är att den ska vara färsk. Hittar man gödsel från hästar som har stått på halm är det det allra bästa. Den kommer nämligen upp i rätt temperaturer. Hittar man inte det kan man blanda hälften halm och hälften gödsel. Det kan fortfarande vara bra att skapa en extra kan som isolerar med halm om man har möjlighet till det. Den absolut bästa gödsel man kan få tag på är den halm som är blöt av urin och blandad med hästskit. Det ger optimala förutsättningar för att få upp värmen under tiden det brinner. Man ska sedan lägga detta i bänken. Minst en halvmeter ska man lägga i botten av bänken för att det ska bli riktigt bra. När man har lagt i den ska man sedan stampa den rejält så att man får en kompakt och bra bädd. När man har gjort detta ska man vattna på den och sedan lägga ett fönster och isolera med mer halm. På ovansidan kan man täcka med trasmattor för att stänga inne värmen.

Var noga med kvaliteten

Det dröjer inte många dagar förrän temperaturen har stigit. Det brukar som mest kunna komma upp i runt 70 grader, men det beror helt på vilken kvalitet på gödsel man har fått tag på. När temperaturen börjar sjunka gör man iordning såbädden med planteringsjord och sedan sår man sina grönsaker. Det är solljuset som gör att grönsakerna växer och det är mycket därför som det inte går att få särskilt bra resultat före vecka sex. Det är en del att tänka på för att få till en riktigt bra varmbänk, men det är helt klart värt resultatet när man är färdig och har fått sina grönsaker.