Bli en grym trädgårdsmästare

Våga satsa på din trädgård. Bli en grym trädgårdsmästare genom att gå en kurs i trädgård eller trädgårdsdesign. Oavsett vad man har för visioner på trädgårdsfronten finns det alltid nytt att lära sig. Beroende på vilken nivå man ligger på kan man välja kursen som har exakt rätt utvecklingsskala. För alla som är noviser och aldrig riktigt skapat i trädgården finns en uppsjö av nybörjarkurser. Där går man igenom grunderna i hur man bygger upp en trädgård, om hur man designar en vacker men också självgående och självgynnande trädgård. Ingående klasser om olika växter, blommor, träd och skillnaden mellan perenner och annueller. Även kurser där man ger en djupare inblick i hur trädgårdsliv, natur och växtlighet påverkar oss människor positivt ur ett hälsoperspektiv är omåttligt populärt – både för nybörjare och trädgårdsveteraner.

Bli en grym trädgårdsmästare

 

För den som är mer inne på formgivning och det som kallas trädgårdsdesign kan man i stället välja kurser där man skapar en större förståelse för hur man skissar fram, för att sedan planera och slutligen genomföra trädgårdens utformning. I dessa står det estetiska i fokus. Allt från hur man kombinerar färg och form så att de blir tilltalande delar av trädgården, till hur man formger altaner, eventuella altaner och markläggare. I kurser om trädgårdsdesign lär man sig att se på trädgården ur ett helhetsperspektiv, som ett rum. Val av växter spelar roll, liksom belysning och placeringen av dessa. Vill man ha trädgårdskonst – hur gör man att denna blir ett med det som växer? I kurser som denna blir det också lättare att förstå hur mycket eller lite som krävs för olika projekt, vilket ger insikten om man kommer att klara det hela – vilket man i princip alltid kommer med tillräckliga kunskaper. För, inte nog med att man får lära sig hur man gör och vad man ska tänka på, man lärs sig även hur man löser sina ”problem” eller snarare visioner och önskningar på det mest optimala och smidiga sättet. Ett inslag som är genomgående i kurserna.

 

”Blivit med trädgård” än?

Självklart finns det även kurser speciellt framtagna för alla som som precis har ”blivit med trädgård”. Köpt villa, skaffat kolonilott, köpt en stuga på landet, hittat en partner som älskar trädgårdar eller bara fått ett kall till att börja odla mitt inne i staden? Här introduceras man in i trädgårdslivets fantastiska värld. Hur man ska tänka och framförallt – att ha tålamod – något som den oerfarne kan ha svårt att förstå. Hur får man en gräsmatta att bli en rabatt? Hur flyttar man på buskar utan att de dör? Hur planterar man nytt utan att ha kål på det som redan växer där? Frågor som alla besvaras i trädgårdskurser för nyblivna trädgårdsentusiaster.

”Blivit med trädgård” än?

Vill man lära sig skillnaden på olika jordsorter, hur man anlägger och sköter rabatter, träd och buskar, hur man bygger och sätter upp växtskydd samt hur man gör sig en egen örtagård med kökets alla godsaker – då rekommenderas starkt att man väljer att gå en kurs i trädgård. I de allra flesta kurserna erbjuds viss tid ute i fält utöver ed teoretiska lektionerna. Att tillsammans med en kursledare får gå ut i jorden och bland det gröna är guld värt.