Bästa trädgårdsinredningen

Många trädgårdsmästare skulle nog säga att växter är den bästa trädgårdsinredningen, men det finns mycket annat som gör en trädgård till en plats man älskar.

Till att börja med är det bra att lära känna sin trädgård. Var går solen upp och ner? Var är det lä och var är det blåsigt? Var blir det varmast och var kan det bli lite kyligt? Alla de frågorna hjälper till att bestämma var man placerar den kanske mest centrala inredningsdetaljen, uteplatsen. Det kan vara en plats som är skuggig och sval när solen står som högst eller plats där solen skiner på redan tidigt på morgonen. Sedan är det dags att välja rätt sorts utemöbler. Om det är en plats perfekt för att äta frukost kanske ett litet bord med tillhörande stolar i trä är ett bra val. För den sköna, varma platsen i lä kanske en loungegrupp att sjunka ned i är det bästa valet. Om det istället är en plats tänkt för middagar och grillning om kvällarna är det härligt med ett stort matbord och kanske ett sidobord eller två för att få plats med allt för kvällens festligheter. Det är dock alltid värt att se till att de möbler man köper tål väder och vind.

Ett annat inredningstips är att skapa små, lite undanskymda platser där det går att sätta sig med bok eller en kopp kaffe. Små trädgårdsrum är ett skönt sätt att variera sig i trädgården och gör att man ser den från ett nytt perspektiv. På sådan platser är det härligt att inreda med en eller två riktigt bekväma stolar eller fåtöljer där det är skönt att glida ner efter en utmanande omgång ogräsrensning eller gräsklippning.

Att se trädgården i dess rätta sken

Trädgården är en förlängning av hemmet och precis som belysningen hjälper till att skapa  rätt stämning inomhus är belysningen i trädgården också viktig. Först och främst är det bra att ha rätt belysning längs gångar, trappor och liknande i trädgården så att det går att röra sig enkelt och smidigt även när det är mörkt. En matplats mår också bra av god belysning då det blir trevligare att sitta ute länge om kvällarna. Men all belysning behöver inte vara praktisk. Tvärtom är det mysigt med små lyktor hängandes i träd eller enkel belysning i rabatterna. Här kan det vara en idé att satsa på solcellsdriven belysning då det är mycket enklare än att dra elkablar och annan installation i trädgården. Även levande ljus är mysigt i trädgården och blir speciellt effektfullt framåt augusti då sensommarnätterna ofta är mörkare och mer stilla. Se dock till att de står skyddat och inte kan antända några grenar eller liknande och att det inte glöms då trädgården lämnas för natten.Tänk också på att mycket belysning kan vara problematiskt för insekter då det stör deras naturliga dygnscykler. Det är därför en idé att starkare belysning vid gångar och uteplatser är tidsinställda eller styrs av rörelsedetektor så att de inte lyser hela natten. Det finns även vissa LED-lampor som har mindre negativ effekt på insekterna. Trots allt ska en trädgård vara bra för alla som existerar i den.