Bästa gödsel för din trädgård

Bästa gödsel för din trädgård
Bästa gödsel för din trädgård

Att odla i trädgården kan vara både en hobby och en livsstil. Frågan är bara hur man odlar på bästa sätt och vilken typ av gödsel som man ska använda för att få bästa resultat. Först och främst är det viktigt och veta vad som ska odlas då olika typ av gödsel passar till olika typer av odling. Det har också stor betydelse när på året som man väljer att gödsla.

Till och börja med ska man aldrig gödsla för tidigt på säsongen. Värmen och ljuset måste ha börjat att återvända annars kan inte växterna ta åt sig av den näring som man tillför. Samtidigt som man gödslar så bör man också tillföra mycket vatten så att näringen åker ner i marken och rota sig ordentligt. Det är generellt naturgödsel som man använder till denna typ av odling. Innehållet består av bland annat djurspillning, kompost och benmjöl. Naturgödsel är både närings- och energirikt vilket gör att växter trivs och frodas.

Ska man odla en gräsmatta är det viktigt att låta marken torka upp ordentligt först och sedan lägga på gödsel, så gräsfrön och mycket vatten. Se sedan till att hålla djur och människor borta från den ytan och ge gräsmattan en chans att växa till sig. Kökslandet kräver att man lägger på gödsel, sticker ner de frön eller växter som man har och sedan gäller det att vattna rikligt. Det gäller att alltid se till att jorden är lätt fuktig för att det ska växa. Odla aldrig utomhus om det fortfarande finns risk för att det kan bli frostnätter.

Enkla saker att odla hemma

Det finns få saker som är så gott och lyxigt som att gå ut i trädgården och plocka sina egna grönsaker. Har man aldrig odlad ska man inte börja för stort, utan börja i liten skala och lära sig på vägen. Gurka är en grönsak som är väldigt tacksam att odla. Den vill ha det varmt och skönt i början men när det väl har börjat och växa ordentligt brukar den sköta sig själv. Hemodlad gurka har en mycket mindre vattnig smak och finns i många olika sorter.

Tomater är en annan klassiker som många odlar. Både gurka och tomat trivs lika bra på en balkong som i ett växthus. Odla stora eller små tomater i en mängd olika färger. Smaken skiljer sig också kraftigt mellan olika sorter. Några är väldigt söta och andra har en väldigt intensiv smak. Morötter och potatis kräver visserligen ett land men där odlar man en gång och sedan sköter det ofta sig själv.

Oavsett vad man odlar så måste man alltid komma ihåg och kolla till jorden och löpande rensa bort ogräs. Exempelvis tomater måste man ta bort små blad som växer ut på stammen, det gör att näringen räcker till de tomater som ska växa. Potatislandet behöver man också rensa ordentligt så att det inte växer upp i landet. Lyssna på en ljudbok och njut av frisk luft under tiden eller gör något annat som gör att det känns trevligt.